Naziv pružatelja usluge: Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Vukovarska 58, 51 000 Rijeka

Ukupna vrijednost projekta:     107.142,85 KN

Ukupan iznos potpore:                74.999,99 KN

Razdoblje provedbe projekta:  9. 6. 2021.  –  7. 9. 2021.

Kratki opis projekta:

Razvojni projekt koji odgovara na izazove u modernoj poljoprivredi posvećen je unaprijeđenju i komercijalizaciji sustava autonomne selektivne prskalice. U suradnji Korisnika Novamine i Tehničkog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci (RITEH) razvijan je sustav planiranja izvršavanja misije operacije prskanja kroz praćenje trajektorija autonomne prskalice. Ovaj inovativni sustav omogućiti će razvijenoj platformi za selektivno prskanje autonomiju od operatera.

Sustav planiranja misije će se bazirati na aplikaciji koja uzima satelitski ili kartografski prikaz polja te će korisnik moći zadati granice svojeg polja dok će sustav automatski iscrtati optimalnu putanju za mobilnog autonomnog robota (prskalicu). Sustav izvršavanja misije će biti razvijen u ROS (eng. Robotic Operating System) te će biti implementiran kao simulacijski modul unutar alata za simulaciju i vizualizaciju mobilnog robota ali i kao integrirani modul na samoj mobilnoj platformi koju je razvila Novamina. Sustav će biti opremljen i sklopovljem za

navigaciju, navigacijskim kamerama te ugradbenim računalom.

Novamina ima dokazano iskustvo u razvoju komercijalnih i industrijskih proizvoda te u zadnje 4 godine razvija naprednu selektivnu prskalicu s integriranim tehnologijama poput autonomne detekcije i prskanja usjeva ili korova na bazi umjetne inteligencije i strojnog vida, sustava automatske preparacije sredstava za dohranu i zaštitu biljaka te sustava direktnog ubrzigavanja. Napredna selektivna prskalica jamči uštede pesticida i dohrane i preko 60% optimizirajući proces prskanja. Također se koristi kao platforma za preciznu agrikulturu te je opremljena multispektralnim kamerama za mjerenja vegetacijskih indeksa i slična mjerenja potrebna za predviđanje stanja polja te djelovanje po principima Agrikulture 4.0. Iako je napredna selektivna prskalica trenutačni “cutting-edge” tehnologije, vizija Novamine su prskalice koje su upravljanje bez operatora, što smanjuje troškove operacije te ih čini sigurnijima. Ovaj projekt je upravo korak u tom smjeru da se prskanje učini potpuno autonomnim procesom.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:

Cilj projekta je razvoj inovativnog sustava planiranja i izvršavanja misije praćenja trajektorije autonomne prskalice za primjenu zaštitnih sredstava te dohrane u poljoprivredi. Razvijeni sustav koristiti će se za planiranje i izvršavanja operacije prskanja zaštitnih sredstava putem autonomne prskalice opremljene sustavom selektivnog prskanja što će rezultirati uštedama do 60 % u upotrebi zaštitnih sredstava (herbicidi, pesticidi i fungicidi) te rezultirati povećanjem efikasnosti i smanjenjem utrošenih radnih sati za više od 50%, odnosno visoko optimiranom upotrebom resursa u poljoprivredi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *