Kratki opis projekta:

U suradnji Novamine i RITEH-a je testiran i validiran predhodno zajednički razvijen sustav planiranja misije operacije prskanja te izvršavanje iste kroz praćenje trajektorija autonomne prskalice. Ovaj inovativni sustav omogućava razvijenoj platformi za selektivno prskanje autonomiju od operatera. Tokom ovog projekta je razvijen protokol testiranja i validacije sustava planiranja i praćenja trajektorija autonomne prskalice. Razvijeni protokoli za testiranje i validaciju su implementirani na dva načina: kao simuacijski modul unutar ROS-a te u realnom svijetu na poljima naših komercijalnih partnera (farmera). Cilj projekta jest validirati sustav planiranja i praćenja trajektorije te optimirati korištenje sustava za upotrebu u procesima precizne agrikulture. Integrirani sustavi razvijeni u ovom projektu omogućiti će razvijenoj mobilnoj platformi autonomne operacije prskanja na poljima s poznatom lokacijom.

Posljednje 4 godine Novamina radi na razvoju naprednih prskalica koje će u konačnici biti upravljane bez operatora, što smanjuje operativne troškove, a povećava sigurnost. Ovaj projekt je upravo korak u smjeru da se prskanje učini potpuno autonomnim procesom.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:

Cilj projekta je testiranje i validacija inovativnog sustava planiranja i izvršavanja misije praćenja trajektorije autonomne prskalice za primjenu zaštitnih sredstava te dohrane u poljoprivredi. Sustav praćenja trajektorije koji je testiran i validiran ukroz ovaj projekt će se koristiti za planiranje i izvršavanje operacije prskanja zaštitnih sredstava putem autonomne prskalice opremljene sustavom selektivnog prskanja što će rezultirati uštedama do 60% u upotrebi zaštitnih sredstava te rezultirati povećanjem efikasnosti i smanjenjem utrošenih radnih sati za više od 50%, odnosno visoko optimiranom upotrebom resursa u poljoprivredi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *